Nukleärt, Nyheter

Kärnsamtal med Iran misslyckades

Stormakter misslyckades på lördag med att övertala Iran att vidta åtgärder för att underlätta misstanke om sitt kärntekniska program som den trotsiga islamiska republiken insisterade på anrikning av uran.

Två dagars samtal i Istanbul mellan Iran och den så kallade P5 +1 gruppen slutade utan framsteg och inget nytt möte var planerat att ta itu med med Teherans hemliga planer att utveckla en atombomb.

”Vi hade hoppats att inleda en diskussion och hur vi går vidare rent praktiskt, och har gjort allt för att förverkliga detta. Jag är besviken att säga att detta inte har varit möjligt,” sade EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton till journalister.

”Inga nya samtal är inplanerade, säger hon.

Ashton är chef för delegationen i P5 +1 gruppen, bestående av Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA och Tyskland.

En högt uppsatt amerikansk diplomat sade diplomatiska kanaler var öppen om Iran väljer att svara positivt..

”Dörren är öppen … Vi fortsätter att tro att det finns tid och utrymme för diplomati, sade han på villkor av anonymitet.

USA och Israel har inte uteslutit militära aktioner mot Iran för att förhindra den från att skaffa kärnvapen.

Iran hade lagt grunden till bråket så fort mötet började fredagen om att dess känsliga för anrikning av uran arbetet var inte upp till debatt.

Kort efter Ashton, insisterade Irans chefsförhandlare Saeed Jalili att Iran ”har rätt att en förbränning, inklusive anrikning av uran,” i de nukleära icke-spridningsavtalet.

”Denna rätt måste erkännas, sade han och underströk att” vi är redo för samtal, även i morgon ”om sex krafter var att ansluta sig till den mångåriga iranska efterfrågan.

Istanbulmöte var det andra mellan de två sidorna efter samtal återupptas förra månaden i Genève, att bryta en 14-månaders avbrott i diplomatiska ansträngningar för att lösa tvisten.

Ashton sade Irans ”förutsättningar” blockeras framsteg, men betonade de befogenheter begicks till diplomati.

Den amerikanska diplomat kommenterade att Iran försökt dela upp P5 + grupp, i hopp om att utvinna eftergifter.

”Om det var deras beräkning, missbedömde de eftersom jag har sett en 5 +1 gruppen mer sammansvetsad som någonsin tidigare, sade han.