Fortsatt tortyr och omänsklig behandling av politiska fångar i Iran

Politiska fångar i Gohardasht fängelset i Karaj i Iran får inte längre ha telefonkontakt och den vård som de behöver. Mohammad Banazadeh, Majeed Assadi och Arash Sadeghi är bland de politiska fångar som är drabbade av de nya restriktionerna. Samtliga tre befinner sig kritiskt tillstånd och behöver omedelbar vård, men regimens myndigheter nekar dem nödvändig vård.

Samma situation råder för politiska fången Mohammad Nazari i ett fängelse i Uromiyah i nordvästra Iran. Nazari har varit frihetsberövad i 24 år och flyttades till detta fängelse efter 99 dagars hungerstrejk. Väl framme blev han misshandlad av fängelsevakterna och skickades till isoleringscell. Nazari behöver akut vård, men vägras förflyttning till sjukhus.

Rameen Hossein Panahi är en annan politisk fånge från Irans kurdiska region som hålls frihetsberövad av regimens underrättelsetjänst på en hemlig ort. Han får inte den vård han behöver och myndigheterna har stoppat hans familj från att anlita en advokat för att representera honom.

Politiska fången Arjang Davoudi sitter för närvarande frihetsberövad i ett isoleringscell i staden Zabols fängelse i sydöstra Iran. Under sina 14 år som frihetsberövad har Davoudi blivit förflyttad 16 gånger till olika fängelser som saknat vårdanläggning.

Mohammad Azizi är en politisk fånge i ett fängelse i Zahedan. Azizi blev skjuten när han greps förra månaden och är i akut behov av vård.

Politiska fången Sohail Arabi blev förflyttad till ett isoleringscell i Evin-fängelset i Teheran efter lång tid av hungerstrejk.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) vädjar i ett uttalande till västerländska regeringar, FN och internationella människorättsorganisationer att vidta åtgärder för att förbättra situationen för politiska fångar i Iran samt pressa iranska regimen för omedelbara frigivning av samtliga politiska fångar.