Iransk fristadsförfattare fängslad i Iran

Den iranska författaren och poeten Sedigheh Vasmaghi, en tidigare fristadsförfattare i Uppsala, har fängslats i Iran, enligt rapporter till FFFI.

Sedigheh Vasmaghi, erkänd akademiker inom juridik och islamologi har de senaste åren bott och bedrivit forskning på Universitetet i Uppsala och gett ut flera böcker.
Hon har i flertalet texter och artiklar ifrågasatt den Iranska statens användning av sharialagar och kvinnoförtryck.

-Sedigheh Vasmaghi står anklagad för att ha bedrivit propaganda mot regimen. Hon greps på söndagen och att hon efter en procedur vid den revolutionära domstolen fördes till Evinfängelset, säger hennes advokat Mahmud Alizadeh Tabatabai.

Sedigheh Vasmaghi har efter det kontroversiella valet 2009 anklagades för att ha bedrivit regimkritisk verksamhet och för att ha samarbetat med den proteströrelse som ifrågasatte valresultatet. Hon valde år 2011, att genom laglig väg flytta tillfälligt till Europa där hon erbjudits en gästprofessur i Tyskland.

Har har under sin frånvaro dömds till fem år fängelse för sina påstådda aktiviteter mot regimen. 2012 kom hon till Sverige och till Uppsala som fristadsförfattare. Förra året skrev hon ett öppet brev till Irans nuvarande president Hassan Rouhani i hopp om att hans reformvänliga politik skulle underlätta hennes situation och yttrandefriheten i landet.