Engagemang

Svensk-iranier i Malmö i ny protest mot avrättningar i Iran

Svensk- och exiliranier i Malmö uppmärksammade ökade avrättningar i Iran för andra veckan i rad på lördagen, den 22 oktober.

Deltagarna visade sitt stöd för senaste veckans regimkritiska protester i Iran där vanliga medborgare trotsade prästerskapets repressiva åtgärder för att kräva sina fri- och rättigheter.

De uppmanade utrikesministern Margot Wallström (S) att bryta Sveriges öronbedövande tystnad kring Teheranregimens inhemska förtryck och kväsning av aktivister och folkliga protester.

Deltagarna krävde att regeringen ska fortsätta pressa prästerskapet i Iran för ett stopp för avrättningar samt en omedelbar frigivning av samtliga politiska fångar och dubbla medborgare som sitter frihetsberövade i landets fängelser på falska och påhittade anklagelser.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Samtidigt kom det rapporter från Iran att KI-forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden anklagad för spionage för Israel. Djalali, som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige, har suttit frihetsberövad i Iran i över 15 månader, anklagad för spioneri.