Mor till hungerstrejkande politisk fånge vädjar om hjälp

Mor till en 32-årig politisk fånge, Soheil Arabi, som är i kritiskt tillstånd efter 35 dagars hungerstrejk, varav nio dagar torr hungerstrejk, vädjar till internationella människorättsförespråkare samt MR-organisationer att vidta åtgärder för att rädda hans liv.

I ett videoklipp som publicerats på sociala medier kräver hon brådskande och effektiva åtgärder för att hennes son ska friges. Soheil Arabi förnekas livsnödvändig vård i fängelset trots att hans hälsa har försämrats och han är i stort behov av medicinsk vård.

Soheil Arabi är fotograf och har en ung dotter. Han greps av revolutionsgardets underrättelsetjänst hösten 2013 och satt frihetsberövad i isoleringscell i ett av revolutionsgardets fängelser där han utsattes för tortyr, vilket FFFI har rapporterat om tidigare.

Soheil Arabi dömdes först till avrättning, men dödsstraffet sänktes sedan till sju och ett halvt års fängelse efter internationella påtryckningar. Han anklagades för att ha publicerat bilder från de landsomfattande folkliga upproren i 2009 samt karikatyrteckningar av prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei.

Brottsrubriceringen mot honom var ”propaganda mot staten”, ”avfälling”, ”blasfemi” samt ”förolämpande av heligheter”. Teherans revolutionsdomstol dömde honom till tre års fängelse, böter och 30 piskrapp efter en orättvis rättegång i mars 2014 för att ha förolämpat makthavarna i landet.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har i ett brev till UD uppmanat utrikesministern Margot Wallström (S) att kalla in iranska regimens ambassadör för att protestera mot den grymma behandlingen av politiska fångar i regimens fängelser samt framföra krav på deras omedelbara frigivning.