Pressmeddelande

FFFI välkomnar USA:s nya sanktioner mot Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) välkomnar USA:s nya sanktioner mot iranska regimen, i synnerhet de terrorrelaterade straffåtgärderna mot hela revolutionsgardet.

Regimens paramilitära styrka klassas därmed som en utländsk terrorist organisation, ett beslut som tjänar iranska folket och deras strävan för ett fritt och demokratiskt Iran.

FFFI har länge varnat för revolutionsgardets avgörande roll i att kväsa inhemsk opposition och krossa folkliga regimkritiska protester i Iran. Detta medan det fortsätter att dominera och usurpera kontroll över Irans ekonomi samt fullfölja regimens ballistiska robotprogram i strid mot resolution 2231 från FN:s säkerhetsråd.

Revolutionsgardet är dessutom Teheranregimens viktigast verktyg för att sprida religiös fundamentalism, exportera terrorism och stödja sekteristisk politik i regionen. Det är idag Assadregimens främsta allierade i Syrien och dess finansiella och militära stöd har garanterat Assads grepp om makten.

Amnesty International varnade nyligen i en rapport för ökade tillslag mot och frihetsberövande av människorättsaktivister i Iran under Rouhanis tid som prästerskapets president.

De nya straffåtgärderna är ett hårt slag mot revolutionsgardet och riktar sig även mot Teherans ballistiska robotprogram och människorättskränkningar. De begränsar prästerskapets förmåga att fortsätta föra krig mot världssamfundet och sin egen befolkning.

President Trumps beslut att underteckna detta lagförslag som antogs enhälligt av amerikanska kongressen är ett positivt steg till stöd för iranska folkets demokratiska strävan.

Det sänder en tydlig signal till prästerskapet i Iran att det kommer att isoleras som en skurkstat så länge det fortsätter sitt oacceptabla beteende både på hemmaplan och utomlands.

FFFI uppmanar EU och regeringen att anta liknande straffåtgärder mot iranska regimen och i synnerhet revolutionsgardet. EU:s och Sveriges skamliga eftergiftspolitik är inte längre försvarbart. Den underminerar endast den västerländska koalitionen som insett att den måste arbeta tillsammans med allierade i regionen för att hejda och slå tillbaka mot iranska regimens destabiliserande aktiviteter.

Iran står idag inför ett historiskt vägskäl. Regeringen måste nu bestämma om Sverige vill stå med iranska folket och stödja deras strävan för ett demokratiskt regimskifte eller fortsätta kohandla med deras förtryckare för enbart ekonomiska intressen.