Nyheter

Nya amerikanska sanktioner riktade mot revolutionsgardet

Amerikanska representanthuset antog på tisdagseftermiddagen nya sanktioner mot Iran när ledamöterna röstade igenom lagförslaget, H.R.3364 (Lagen om att bemöta USA:s fiender genom sanktioner), med 419 röster för och tre mot. 

H.R.3364 (Lagen om att bemöta USA:s fiender genom sanktioner) syftar till att ge kongressen översikt samt att motverka aggressioner från regeringar i Iran, Ryssland och Nordkorea.

De nya straffåtgärderna riktar sig särskilt mot revolutionsgardet och inför terrorismrelaterade sanktioner mot Teheranregimens paramilitära stryka i sin helhet. De tar också sikte på regimens människorättskränkningar och dess ballistiska robotprogram.

”Revolutionsgardet, och inte bara revolutionsgardets Qud-styrka, är ansvarig för att genomföra Irans internationella program för destabiliserande aktiviteter, stöd till internationell terrorism, och ballistiska robotprogram”, säger lagförslagets Iransektion som enligt ledamöterna i representanthuset är inom ramen av kärnteknikavtalet mellan Teheranregimen och världens sex stormakter.

Straffåtgärderna hade stöd från både demokratiska och republikanska ledamöter som under debatten uppmanade kolleger att rösta för lagförslaget. De påpekade att iranska regimens destabiliserande aktiviteter, stöd för terrorism samt dess robotprogram utgör allvarliga hot och bör bemötas med beslutsamhet från amerikanska regeringen, vilket lagförslaget nu försäkrar.

Ledamöterna från representanthuset framhöll att de nya sanktionerna ger Trump-administrationen ökat inflytande i sitt försök att bemöta regimerna i Iran, Nordkorea och Ryssland.

H.R.3364 omfattar nästan alla delar från ett tidigare lagförslag om nya sanktioner mot iranska regimen och Ryssland som amerikanska senaten antog med en stor majoritet i juni med 98 röster mot två.

Senaten väntas anta lagförslaget med en liknande stor majoritet och skicka det vidare till Vita huset senare denna vecka för president Trumps signatur för att bli lag.

Vita huset säger att president Trump stöder lagförslaget och kommer att underteckna det när han får det på sitt bord.