Svensk- och exiliranier protesterar mot statsministerns Iranresa

Svensk- och exiliranier protesterade under lördagen mot statsministern Stefan Löfvens planerade resa till Iran.

Deltagarna kritiserade regeringens beslut att skicka en näringslivsdelegation till Iran samtidigt som antal avrättningar och godtyckliga arrestering av aktivister, regimkritiker och oppositionella i landet ökar i en oroväckande takt.

Teherans provskjutning av en ny ballistisk robot i förra veckan och nya liknande tester av robot- och radarsystem under en militärövning visar att iranska regimen har för avsikt att fortsätta provocera internationella samfundet och bryta mot gällande FN-resolutioner.

Demonstranterna som hade samlats på Sergels torg i Stockholm varnade att Löfvens resa till Iran kommer endast att uppmuntra regimens ledare att trappa upp det inhemska förtrycket samt fortsätta sitt aggressiva beteende utomlands.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De uppmanade regeringen att omvärdera sitt beslut och ställa in statsministerns besök för att markera mot den alarmerande utvecklingen i Iran.

Svensk- och exiliranierna krävde att Sverige ska villkora ökade diplomatiska och ekonomiska relationer med Teheranregimen med verifierbara förbättringar av situationen för mänskliga rättigheter, däribland ett omedelbart stopp för offentliga avrättningar samt frigivning av samtliga politiska fångar och individer som är frihetsberövade på godtyckliga grunder.

”Statsministerns resa till Iran kommer väldigt olägligt och sammanfaller med Teheranregimens firande av den så kallade Islamiska revolutionen. Vi är oroliga för att besöket blir en propagandaseger för regimen och ett bakslag för oss som kämpar för ökade fri- och rättigheter i Iran”, sade en av deltagarna i lördagens demonstration till FFFI.

UD ställer under lördagen krav på iranska regimen inför resan och har begärt att få träffa den iranska KI-forskaren, Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad utan åtal i Iran i tio månader, rapporterar Aftonbladet.

Iranske medborgaren Ahmadreza Djalali, bosatt i Sverige med permanent uppehållstillstånd, har varit verksam som forskare vid Karolinska institutet. I april förra året bjöds den 45-årige forskaren in av universitet i Teheran att föreläsa om sitt expertämne katastrofmedicin. Han greps av säkerhetstjänst och har sedan dess suttit frihetsberövad i Evinfängelset – utan att ha blivit formellt åtalad för något brott, rapporterar Aftonbladet.

Hans fru i Sverige har uppmanat statsministern att ta upp hans fall eftersom han riskerar dödsstraff.

Statsministern Stefan Löfven (S) fick frågan vid gårdagens EU-toppmöte i Malta och sade ”på alla sådana här resor tar vi upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Men vi väljer att göra det på bästa sätt, det som tjänar saken bäst. Därför vill jag inte kommentera i detalj hur vi gör med olika frågor, men vi tar alltid upp mänskliga rättigheter”.