Mänskliga Rättigheter

Minst 21 avrättningar i Iran sedan början av 2017

Iranska regimen har verkställt minst 21 avrättningar, varv två offentliga hängningar, sedan början av året, enligt rapporter från Iran.

En fånge avrättades enligt uppgifter i ett fängelse i staden Uromiyeh i nordvästra Iran i onsdags, den 11 januari. En annan avrättades genom hängning i Maraghe-fängelset i nordvästra delarna av landet medan två andra hängdes offentligt i söndags i staden Sarpol Sahab i Kermanshah provinsen anklagade för stöld.

Uppgifterna gör också gällande att minst 26 fångar i regimens fängelser har under de senaste dagarna flyttats till isoleringscell i väntan på att deras avrättning ska verkställas. 22 av dessa fångar sitter frihetsberövade i Gohardasht-fängelset och Karajs centrala fängelse.

Dessa avrättningar kommer i en tid då flera fall av omfattande korruption skakar iranska regimen, dess så kallade rättsväsende och Rohanis regering.

Fallen berör prästerskapets samtliga fraktioner och berör högt uppsatta tjänstemän, regeringstjänstemän samt deras familjemedlemmar som anklagas för att ha stoppat undan miljarder dollar från de statliga finanserna i egna fickor.