Avrättningar

11 avrättade i Iran inför UD:s kabinettssekreterares besök i landet

2265862Iranska regimen avrättade 11 fångar under lördagen och söndagen, den femte och sjätte november, rapporterar människorättsaktivister i Iran.

Dessa avrättningar verkställs samtidigt som UD:s kabinettssekreterare, Annika Söder, är på tvådagars besök i Iran.

Chefen för regimens så kallade rättsväsende i provinsen Khorasan, i nordöstra Iran, tillkännagav på söndagen att sex fångar hade avrättas i Vakilabad-fängelset dömda för narkotikabrott utan ange ytterligare detaljer.

Tre av de fångar som avrättades under lördagen var identifierade som Ahmed Adampour, Aref PourAhmedi och Vali Mohammad Barzegar.

Tre andra fångar avrättades under samma dag i den norra staden Rashts centrala fängelse. Offren var identifierade endast genom sina initialer och ålder som A-I 54 år, K-I 30 år och A-A 27 år.

Under lördagen avrättades två fångar i Parsilion fängelset i staden Khoramabad, i västra Iran.

Sveriges nya Iranambassadör, Helena Sångeland, gav en stor intervju till revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasnim News, under söndagen, den sjätte november, i den svenska ambassaden i Teheran inför UD:s kabinettssekreterare, Annika Söders besök.

”Hon beskrev främjande av handelsförbindelser med Iran som sitt främsta mål under hennes tid som ambassadör i den Islamiska republiken”, enligt Tasnim News, och tillade att ”hennes uppgift är att stärka den politiska interaktionen” mellan länderna.

Hon avstod dock i sin intervju från att kritisera den fruktansvärda situationen för mänskliga rättigheter i Iran och uttryckte inte ens Sveriges oro över ökade antal avrättningar i landet.