Pressmeddelande

Regeringen bör pressa Iran till att efterleva FN:s barnkonvention

Socialdemokraternas Adnan Dibrani har lagt fram en enskild motion till riksdagen med krav på att regeringen ska sätta press på Iran att efterleva FN:s konvention för barnets rättigheter.

“Flera unga personer i Iran är dömda till döden för brott de begick när de var under 18 år. Iran är ett av de få länder som fortsätter att avrätta personer som var under 18 år när brottet begicks – något som helt strider mot internationell humanitär rätt”, motiverar Adnan i sin motion av den 30 september.

Han tar vidare upp skrämmande statistik från Amnestys rapporter om prästerskapets Iran och skriver, “[Iran] har kvar lagar som tillåter flickor så unga som 9 år och pojkar så unga som 15 år att dömas till döden …“

“Amnesty International har identifierat 49 ungdomsbrottslingar som riskerar att avrättas … [dess] rapport visar att mellan 2005 och 2015 avrättades 73 personer i Iran som var under 18 år när det brott de dömdes för ägde rum. Enligt FN är det minst 160 ungdomsbrottslingar som just nu väntar på att avrättas i Iran. Det faktiska antalet är förmodligen mycket större då information kring dödsstraff i Iran ofta hemlighålls”, varnar Adnan och uppmanar “regeringen sätter press på Iran, inom ramen för FN, EU och de bilaterala relationerna, att efterleva FN:s barnkonvention.”

FFFI rapporterade nyligen om iranska regimens försök att rekrytera barnsoldater genom att bygga en nöjespark med militärtema.

Hamid Sadeqi, som ansvarar för nöjesparken i staden Mashhad, sade syftet är att “utbilda [iranska] barn om underrättelsesamarbete och grupparbete inom krig och försvar (av helgedomar och heliga platser) genom att spela rollspel och öva sina fritidsintressen”.

FFFI välkomnar Adnans fristående motion och uppmanar samtliga partier i riksdagen att ställa sig bakom detta förslag till riksdagsbeslut för att öka pressen på iranska regimen att efterleva FN:s konvention för barnets rättigheter och stoppa avrättningar av minderåriga i Iran.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/iran-maste-leva-upp-till-fns-konvention-for_H402587
https://www.fffi.se/2016/10/01/iranska-regimen-oppnar-nojespark-barn-militartema/