Andra nyheter

Anonymt SMS hotar hundratals journalister i Iran

Hundratals journalister i Iran har fått ett anonymt SMS som varnar dem för kontakt med ”fientliga” organisationer baserade utanför landet. Det rapporterar Agence France-Presse (AFP) på lördagen och hänvisar till regimens nyhetsbyrå ISNA.

”All kontakt och samarbete med fientliga element baserade utomlands, per e-post eller andra kommunikationsmetoder, är ett brott och kommer att leda till åtal. Detta textmeddelande är den sista varningen”, enligt det meddelande som hotar journalister med arrestering.

Iranska regimens medier rapporterade att så många som 700 journalister och offentliga personer har mottagit meddelandet på fredagskvällen. Det är dock oklart vem eller vilka som ligger bakom hotet.

Några av de journalister som mottagit hotet skriver på sociala medier att de kommer att göra en anmälan.

Hotet mot journalister i Iran kommer en vecka innan iraniernas största sammankomst i Paris, den nionde juli, till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran

Iranska regimen förbjuder folket från att ha någon kontakt med persiskspråkiga medier baserade utomlands bland annat BBC:s persiskspråkiga nyhetsservice och den amerikanska motsvarigheten, Voice of America. Bland de olagliga medierna finns även iranska motståndsrörelsens tv-station, Simay-e Azadi (frihetens budskap) som sänds från utlandet in till Iran via satellit och internet.

Politiska fången, Gholamreza Khosravi, avrättades i 2014 anklagad för bland annat ekonomiskt stöd till Simay-e Azadi.

En konsekvens av detta förbud är att parabolantenner är olagliga i Iran och de som bryter mot förbudet riskerar böter men även fängelsestraff om regimens säkerhetsorgan anser att innehavet bryter mot ”den nationella säkerheten”.

Ansvariga myndigheter och säkerhetsorgan genomför tillslag och konfiskerar parabolantenner med jämna mellanrum i deras desperata försök att stoppa oberoende media och nyhetssändningar.

I april dömde en av iranska regimens domstolar fyra journalister till mellan fem och 10 års fängelse. Journalisterna hade arresterats i november 2015 av regimens säkerhetsorgan anklagade för ”maskopi” med utländska regeringar och för brott mot ”den nationella säkerheten”.

Regimens säkerhetsorgan anklagade nyligen en brittisk-iransk kvinna, som sitter frihetsberövad i fängelse i Iran sedan april månad, för försök att ”störta regimen”. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, som är projektledare vid brittiska Thomson Reuters Foundation, greps på Teherans flygplats den tredje april av revolutionsgardet när hon var på väg hem till London. Anklagelserna mot henne hänvisar till hennes arbete för Thomson Reuters Foundation, som är den brittiska nyhetsbyrån, Reuters välgörenhetsorganisation.

Iran under prästerskapet är bland världens värsta fiender mot fri press och oberoende media, enligt både amerikanska Freedom House och Reportrar utan gränser.