Mänskliga Rättigheter

Två kurdiska aktivister inför döden

Två kurdiska politiska fångar Mohamad Sedigh Kaboudwand och Afshin Sohrabzadeh, som hungerstrejkat på obestämd tid i protest mot regimens omänskliga behandling befinner sig i kritiskt tillstånd och deras liv är i fara.

Bägge anklagas av myndigheterna för påhittade brott som “att sprida propaganda mot regimen” samt att ha “agerat mot den nationella säkerheten”.

Mohamad Sedigh Kaboudwand, en kurdisk människorättsaktivist och journalist började hungerstrejka den åttonde maj 2016 för att protestera mot de nya påhittade anklagelserna mot honom samt mot myndigheternas vägran att ge honom en ny prövning.

Mohamad Sedigh lider av prostatacancer och hans hälsotillstånd har blivit allt värre sedan han vägras tillfredsställande medicinskt vård.

Kabudwand var chef för Kurdistan Human Rights Association och redaktör för veckotidningen ”Payam e Mardom” (Folkets röst).

Den 24-årige Afshin Sohrabzadeh, en kurdisk aktivist som avtjänar ett 25-årigt straff för moharebeh (krigföring mot Gud), lider av en livshotande gastrointestinal sjukdom som förvärrats av långvarig brist på adekvat behandling i fängelset.

Sohrabzadeh har hungerstrejkat sedan den 11 april i protest mot bristen på lämpligt medicinskt vård och regimens tortyr.

Sohrabzadeh greps 2010 i Kamyaran, Kermanshah provinsen, och nekades rätten att kommunicera med sin familj i flera veckor.

Utöver sin gastrointestinal sjukdom, lider han även av respiratoriska, njur- och urinvägsproblem som han säger orsakades av hans tortyr. Hans hälsa har förvärrats på grund av de fruktansvärda förhållandena i fängelset.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att fördöma iranska regimens omänskliga behandling av politiska fångar i Iran och vidta brådskande åtgärder för deras omedelbar frigivning.