Andra nyheter, Nyheter

Irans utrikesminister väntas besöka Sverige

Iranska regimens utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, ska besöka fyra nordiska länder under den första veckan i juni, rapporterar regimens statliga nyhetsbyråer på lördagen.

Förutom Finland kommer Zarif att besöka tre andra skandinaviska länder enligt rapporterna som inte tillkännager något datum. Varken regeringen eller UD har hittills bekräftat eller offentliggjort om Zarif kommer besöka Sverige.

Det planerade besöket kommer samtidigt som iranska regimen trappar upp antalet avrättningar i Iran och fortsätter att arrestera och döma människorättsaktivister till långa fängelsestraff för påhittade anklagelser om ”brott mot den nationella säkerheten” och ”sprida propaganda mot regimen”.

Energiministern Ibrahim Baylan (S) och ett antal företrädare för svenska storföretag bland annat Scania AB och Volvo besökte Iran nyligen för att diskutera förutsättningar för bilateralt samarbete och ökad handel mellan Sverige och Iran under prästerskapets styre, vilket FFFI rapporterade om i förra månaden.

Det besöket kom bland en ny våg av avrättningar i Iran och det var oklart om regeringens representanter hade tagit upp frågor om regimens systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter under sina möten med prästerskapets representanter.

FFFI rapporterade i förra veckan att svenska företaget Pomegranate Investment AB siktar på att vara först ut med en börsintroduktion i Sverige i syfte att skaffa kapital för investeringar i Iran efter att internationella sanktioner mot Teheran hävts.