Motståndsrörelsen

Representanthusets utrikesutskott antar resolution om Camp Liberty:s säkerhet

Amerikanska representanthusets utskott för utrikesfrågor antog på onsdagen en partiöverskridande resolution som uppmanar till att garantera säkerheten för medlemmar av Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI), som lever i Camp Liberty, Irak.

Resolutionen, H. Res. 650, som antogs enhälligt av utskottet är den första i sitt slag och kommer nu att tas upp i representanthuset för omrättning.

Resolutionen introducerades av kongressledamoten Ted Poe, republikan från Texas, och uppmanar amerikanska regeringen att arbeta tillsammans med regeringen i Irak (GoI) för att se till att personal som ansvarar för att tillhandahålla säkerhet för Camp Liberty granskas och inte har någon koppling till iranska regimens revolutionsgarde (IRGC), dess Quds-styrka eller dess allierade milisgrupper.

Resolutionen uppmanar även USA:s och Iraks regering att i samordning med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), att hjälpa PMOI-medlemmar sälja sina egendomar och tillgångar i Camp Ashraf och Camp Liberty, vilket i sin tur kan underlätta deras vidarebosättning [i tredje länder]. Den uppmanar dessutom aktörerna att påskynda lägerinvånarnas vidarebosättning ”enligt villkoren i samförståndsavtalet från den 25 December 2011.”

”23 invånare i Camp Liberty dödades i en raketattack mot lägret i oktober förra året. Och vi har fått information om att den iranska regimen och dess bundsförvanter i Iran förbereder sig för en förestående attack mot lägrets invånare. Det är därför ledamot Poe:s resolution uppmanar administrationen och den irakiska regeringen att arbeta för att ge lägerinvånarna det skydd de behöver, samt att säkerställa att de snabbt får vidarebosätta sig utanför Irak, i sådana säkra tredje länder som Albanien, påskyndas”, sade utskottets ordförande, Ed Royce, republikansk ledamot från Kalifornien, i sitt anförande innan resolutionen kom upp för omröstning i utskottet.

”Mitt mål är att snabbt få detta till representanthuset [för omröstning]”, tillade han.

Eliot Engel, demokrat från New York och partiets främsta ledamot i utskottet, konstaterade att ”Invånarna i Camp Liberty förtjänar att leva ett värdigt liv och utan rädsla för våld.”

Han beskrev raketattack mot PMOI-medlemmar i Camp Liberty, den 29 oktober 2015, som genomfördes av milisgrupper knutna till iranska regimen, som ”höjden av feghet”.