Nyheter

Iranska regimens terrorsponsring fortsätter oförminskad

Iranska regimen fortsätter att sponsra terrorism över hela världen, det säger USA:s utrikesdepartement på fredagen.

”Irans statliga sponsring av terrorism över hela världen förblev oförminskad genom Islamiska revolutionsgardets Quds-styrka (IRGC-QF), dess ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänst samt Teherans allierade Hizbollah, som fortfarande utgör ett betydande hot mot stabiliteten i Libanon och den bredare regionen”, enligt amerikanska utrikesdepartementets årliga landrapport om terrorism som släpptes på fredagen.

Nedan följer ett utdrag från amerikanska utrikesdepartementets årliga landrapport om terrorism som berör iranska regimen och dess aktiviteter översatt på svenska:

Iran ser Syrien som en av grundpelarna i sin ”motståndsfront” samt som en avgörande väg för att förse libanesiska Hizbollah, dess främsta förmånstagare, med vapen. Under 2014 fortsatte Iran att tillhandahålla vapen, finansiering, utbildning och framför allt underlätta för irakiska shiitiska och afghanska soldater [att ta sig till Syrien] i syfte att stödja Assadregimens brutala kväsning, vilket har resulterat i att minst 191,000 personer blivit dödade i Syrien enligt FN:s beräkningar från augusti.

Likaså i Irak ökade Iran, trots sitt löfte om att stödja Iraks stabilisering, utbildning och finansiering av Iraks shiitiska milisgrupper som ett svar på Islamiska statens framfart i landet. Många av dessa grupper, såsom Kata’ib Hizbollah (KH), har förvärrat de sekteristiska spänningarna i Irak och har begått allvarliga människorättskränkningar mot främst civila sunniter.

Iran har historiskt sett försett vapen, utbildning, och finansiering till Hamas och andra palestinska terroristgrupper, inklusive Palestina Islamiska Jihad (PIJ) och the Popular Front for the Liberation of Palestine-General Command (PFLP-GC).

Iran fortsatte att visa ovilja att ställa inför rätta ledande al-Qaida (AQ) medlemmar som satt frihetsberövade i Iran och vägrade att offentligt identifiera de högt uppsatta medlemmarna som det hade i sitt förvar. Iran har tidigare tillåtit AQ-handledare att operera en del av sin kärnverksamhet genom Iran sedan åtminstone 2009 och därmed gett AQ en möjlighet att flytta pengar och soldater till södra Asien och Syrien.