Motståndsrörelsen, Nyheter

USA bedömer att iranska revolutionsgardet låg bakom massakern i Camp Ashraf

Amerikanska underrättelsetjänstemän tror att iranska kommandosoldater deltog i en dödlig attack mot iranska oppositionsmedlemmar, Folkets mojahedin, bosatta i Camp Ashraf i Irak den första september, rapporterar Foreign Policy’s the Cable Blog (FP) på tisdagen.

Iranska kommandosoldater ska också ha tagit sju lägerinvånare som gisslan och fört dem i hemlighet till Iran, skriver FP vidare och hänvisar till samma amerikanska underrättelsetjänstemän. Den dödliga attacken mot iranska oppositionsmedlemmar i Irak visar enligt amerikanska underrättelsetjänsten att Teheranregimen har fått allt mer friare händer i Irak i spåren av att USA drog tillbaka sina styrkor från landet i 2009.

52 lägerinvånare dödades och sju andra togs som gisslan efter den dödliga attacken mot Camp Ashraf, hemvist för medlemmar av Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin, den första september. Invånarna i Camp Ashraf gick med på att lämna över sina vapen till amerikanska styrkor i samband med USA:s invasion av Irak och fick i utbyte explicita löften om skydd från ledande amerikanska befälhavare. Multinationella styrkor i Irak erkände Ashraf-invånarna som skyddade personer under fjärde Genèvekonventionen efter ett skriftligt avtal mellan amerikanska militären och samtliga invånare i Camp Ashraf.

Tisdagens rapport från FP’s the Cable är den första om iranska regimens inblandning i massakern i Camp Ashraf den första september. Men Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en koalition av iranska oppositionsgrupper och personligheter där Folkets mojahedin ingår, anklagar dock irakiska specialstyrkor under premiärministern, al-Malikis befäl för att ha genomfört attacken på begäran av prästerskapets envälde i Iran.

Bilder och videoklipp från attacken som lägerinvånarna lyckades smuggla ut visar att flera av offren hade dödats med skott i huvudet med händerna bakbundna. De visar också hur soldater klädda i samma uniformer som Malikis specialstyrkor smyger runt i lägret och skjuter mot lägerinvånarna.

En delegation från FN:s Irakmission (UNAMI) som besökte Camp Ashraf en dag efter attacken sade i ett pressmeddelande efter sitt besök att ”inne i lägret bevittnade delegationen 52 kroppar i en provisorisk bårhus. Samtliga offer verkade ha skottskador, majoriteten av dem i huvudet och överkroppen samt flera med sina händer bakbundna.”

Kamal Amin, talesman för Iraks ministerium för mänskliga rättigheter hävdade i kommentarer publicerade på nyhetssajten Voice of Free Iraq den 12 september att ”Irakiska säkerhetsstyrkor har fängslats dessa individer för att de hade attackerat säkerhetsstyrkorna.”

Iraks premiärminister al-Maliki har hela tiden förnekat att dess styrkor log bakom attacken mot Camp Ashraf och kidnappningen av sju Ashraf-invånare.

FP rapporterar på tisdagen att ”amerikanska tjänstemän nu har kommit fram till att ett litet antal iranska paramilitärer från den fruktade islamiska revolutionsgardet hjälpte planera och styra attacken mot lägret.”

”Beväpnade män från två av Teherans Irakbaserade milisgrupper, Kitab Hizbollah och Asaib Ahl al-Haq, utförde sedan själva attacken”, sade tre amerikanska regeringstjänstemän till FP som talade med nyhetssidan för första gången. ”Irakiska soldater stod inte i vägen för vad som hände i Ashraf, men de utförde inte attacken”, sade en amerikansk tjänsteman, som var informerad om amerikanska underrättelsetjänstens bedömning av attacken, i en intervju med FP. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet för att diskutera sekretessbelagd information.

”De upprepade uttalanden från amerikanska tjänstemän om att Irak inte har haft någon roll i massakern i Ashraf den första september syftar endast till att rentvå Iraks premiärminister och hans topptjänstemän från allt ansvar i detta uppenbara fall av brott mot mänskligheten i avsikt att hjälpa honom undkomma rättvisa”, sade Shahin Gobadi, en talesman för NCRI, i ett skriftligt uttalande till FP.

En spansk domstol beslutade på onsdagen att väcka åtal mot irakiska premiärministern al-Malikis nationella säkerhetsrådgivare Faleh Fayad för hans direkta roll i massakern i Camp Ashraf den första september där 52 lägerinvånare mördades och sju andra togs som gisslan av irakiska specialstyrkor under premiärministern al-Malikis befäl.