Nyheter

Familjen förbjuds att besöka Karroubi

Familjen och anhöriga till Mehdi Karroubi har förbjudits från att besöka honom efter att han försökt att hålla en demonstration till stöd för arabiska uppror, rapporterade hans hemsida torsdagen.

Förbudet gäller inte Karroubi fru men påverkade alla andra släktingar, inklusive prästen tre söner och svärdottrar.
”I morse hindrade säkerhetsagenter en av sönerna till Mehdi Karroubi från att besöka sin fars hem,” Sahamnews sagt.  ”Den säkerhetsagenter sa” du inte kan gå till din pappas hem förrän 25 Bahman (februari 14). ”

Karroubi och Mir Hossein Mousavi har försökt att iscensätta en offentlig demonstration denna dag till stöd för uppror i Egypten och Tunisien.

Karroubi och Mousavi, som hävdar att president Mahmoud Ahmadinejads omval år 2009 var riggad, har enligt uppgift varit regelbundet skrämts av hårdföra regimen.

Irans säkerhetsstyrkor har i flera månader infört strikta restriktioner för deras rörelser och har förhållandevis hållit dem under husarrest och granskat alla besökare. 

Den 14 februari demonstrationen anses av regimen som ett trick av de två att samla stöd för förnyad demonstrationer mot Ahmadinejads regering.

Irans elit militär kraft, den revolutionära gardet varnade på onsdagen för att organisera en demonstration.

”Den seditionists (oppositionsledare) är ingenting annat än en död lik och vi kommer att konfrontera kraftfullt  deras rörelser,” berättade Guardets befälhavare Hossein Hamedani enlig den statliga nyhetsbyrån IRNA.

”Vi anser dem  efinitivt som anti-revolutionär och spioner, och vi kommer starkt konfrontera dem.”

Mousavi och Karroubi lanserade en svidande attack på regimen på tisdagen, sade nationen styrs av ”huliganer”.

I ett gemensamt uttalande på deras respektive webbplatser, sade Mousavi och Karroubi att den islamiska republiken har varit ”mest sårad” av sin egen  ”anti-religion och förtryckande beteende” .
De uppmanade till ”ett slut på regeln om huliganer och att ingjuta meritokrati.”

Sahamnews rapporterades amtidigt att en topp medhjälpare till Karroubi, Taghi Rahmani, och en före detta minister Mohammad Hossein Sharifzadeghan hade arresterats på onsdagen.

Sharifzadeghan var välfärd minister under presidenten Mohammad Khatami och aktiv i Mousavis 2009 års valkampanj.