Nyheter

Iran kallar amerikansk kvinna för rättegång

 

Iran har kallats den amerikanska kvinna,Sarah Shourd, att återvända till landet och ställas inför rätta den 6 februari tillsammans med två andra amerikaner som fortfarande höls i förvar anklagades för spioneri efter att ha passerat gränsen från Irak, sade en talesman rättsväsende måndag.

Deras familjer säger att amerikanerna bara var intrepid resenärer på en fotvandring i det relativt fredlig – kurdiska området norra Irak när de greps den 31 juli 2009. Den enda kvinnan bland dem, Sarah Shourd, släpptes mot borgen i september och återvände till USA.

Den amerikanska regeringen har förnekat anklagelserna mot dem och krävde deras frigivning. Deras långa frihetsberövande har ökat spänningar mellan de båda länderna i frågor som Irans omtvistade kärnenergiprogram.

Efter hennes frigivning, sade Shourd i en intervju med New York Times att de tre oavsiktligt korsade omarkerade gränsen, eftersom en vakt av okänd nationalitet gjorde en gest för dem att närma sig.

En revolutionära domstolen i Teheran har kallats Shourd att återvända och ställas inför rätta, sade rättsväsendet talesman Gholam Hossein Mohseni Ejehi i kommentarer bedrivs den statliga nyhetsbyrån, IRNA.

Hennes fästman, Shane Bauer, och deras vän Josh Fattal kvar i fängelset i Iran.

Shourd, från Oakland, Kalifornien, har det inte framkommit några planer på att återvända till rättegången. Hon ville inte omedelbart svara på ett e-postmeddelande söker kommentar på måndagen. Meddelanden kvar med andra amerikaner ”familjemedlemmar och deras publicist var inte omedelbart återlämnas.

Iran har varnat at de kommer att beslagsta $ 500,000 borgen om hon inte återvänder. Som har lämnat de borgen pengar som betalas som del av en överenskommelse förhandlats fram av Gulf Oman har aldrig varit tydlig.

På måndagen utfärdade åtta internationella figurer, däribland skådespelaren Sean Penn, amerikansk akademisk Noam Chomsky och pensionerade ärkebiskopen Desmond Tutu i Sydafrika, en vädjan om  att Iran släppa de två männen.