Nukleärt, Nyheter

Iran påstås hålla atomforskare i fängelse, efter hemkomst från USA

En iransk atomforskare som hävdade att han hade rymt från sina CIA-kidnappare har inte setts offentligt sedan sitt heroiska återvändande till Teheran förra året, vilket kan innebära att han nu riskerar att stå inför en utredning som en möjlig avhoppare, skriver den persiskspråkiga opposition webbplatsen Iranbriefing.net.

Webbplatsen skriver vidare i sin rapport att atomforskaren, Shahram Amiri, hålls för närvarande frihetsberövad i ett fängelse i Teheran. Webbsidan påstår dessutom att han har misshandlats så svårt att han var tvungen att ligga på sjukhus i en vecka.

Dessa uppgifter har inte gått att bekräfta men ger trots allt en preliminär information om Amiris öde sen han dök upp i USA för sex månader sedan, mitt i en rad motsägelsefulla rapporter mellan Teheran och Washington. De iranska myndigheterna porträtterade hans hemkomst till Teheran i juli som en propagandaseger.

Atomforskaren hävdade att han hade kidnappats av amerikanska agenter under en pilgrimsfärd i Saudiarabien i maj 2009. Irans statliga medier sade att Amiri hade avstått en förmögenhet i utdelningen från hans påstådda CIA-kidnappare och rymt därefter med insiderinformation om USA:s hemliga operationer mot Teheran.

Amerikanska tjänstemän säger dock att Amiri samarbetade frivilligt och hade fått sammanlagt 5 miljoner dollar av CIA för ”betydande” information om Irans nukleära program.

Amiri dök upp på den iranska intressesektionen vid Pakistans ambassad i Washington efter en rad förbryllande och motstridiga videoklipp på internet. I en av videoklipparna påstår han att han var på rymmen från CIA och i en annan påstår han att han doktorerade i USA.

Amiri beslöt sedan att lämna USA i juli utan sina pengar, enligt uttalande från amerikanska tjänstemän. Hans återkomst till Teheran var emellertid den sista gången Amiri sågs offentligt.

Iranska myndigheterna har inte gett någon som helst information om hans vistelseort. Hans familj och kollegor har inte heller gett några offentliga uttalanden om hans öde.

Den information som finns publicerad på Iranbriefing.nets hemsida hänvisar till anonyma familjemedlemmar som säger att Amiri hölls först i ett säkert hus i Teheran och tilläts besöka sina anhöriga på helger i Talaiie kulturcenter, som drivs av Irans mäktiga revolutionsgarde.

Utan att ange någon källa skriver webbplatsen i sin rapport att Amiri blev därefter flyttad till ett tidigare militärfängelse, Heshmatieh-fängelset, i Teheran. Det påstås att han där har blivit utsatt för hårda förhör och tortyr så att man var tvungen att lägga in honom på ett militärsjukhus i en hel vecka.