Nukleärt, Nyheter

Ahmadinejad: Stormakterna bör sluta hota Iran

Ahmadinejad i peresskonferens, Baku

Stormakter ska sluta hota Iran om de vill nå resultat i samtalen om Teherans kärntekniska program, sade Irans president Mahmoud Ahmadinejad på torsdagen.

”Om de vill uppnå positiva resultat de bör de sluta tänka som angripare och de tror att de kan uppnå positiva resultat genom att sätta press på oss och hotar oss, sade Ahamadinejad i en konferens vid besök i Azarbajdjan

”De borde ändra de gamla metoderna, annars resultaten kommer att vara detsamma. Inga embargo kan förändra det iranska folket.”

Båda parter har uttryckt sin beredskap att mötas för samtal den 5 december men har inte enats om en plats. Ahmadinejad sade Iran hade erbjudit sig att hålla mötet i Istanbul, och de sex stormakter hade föreslagit Genève.

Västvärlden misstänker att Iran söker efter kärnvapen under täckmantel av ett civilt forskningsprogram. Teheran säger sin anrikning enhet som länge var dold från omvärlden syftar endast till att generera el.

Samtal om Irans omdiskuterade Kärnenergiprogram bröts för mer än ett år sedan då Iran som Iran har träffats för att diskutera landets kärnenergiprogram.

Ahmadinejad kritiserade Rysslands president Dmitrij Medvedev på torsdagen som på grund av sanktionerna stoppat leveranserna av ryska missiler till Iran. De möttes i Azerbajdzjans huvudstad Baku i samband med toppmötet för länderna runt Kaspiska havet.  

”Landet klarar sig utan de Ryssland missiler sade Ahmadinejad”. Iran påstår sig nu ha utvecklat ett eget missilsystem liknande det som landet skulle ha köpt av Ryssland.

En högt uppsatt rysk tjänsteman sade på onsdagen Medvedev uppmanar Iran att återuppta samtalen kärnkraft.

Ahmadinejad har sagt att Iran inte kommer att förhandla om sin rätt att utveckla kärnteknik, men har inte helt stängt dörren för diskussionen om urananrikningsprogrammet.

Trycket på Teheran för att återgå till förhandlingar har vuxit sedan FN, USA och EU började införa hårdare sanktioner mot Iran i juni.

Om sanktionerna, sade Ahmadinejad: ”Iran är ett rikt land, och även i de senaste sex månaderna, medan embargot har fortsatt på plats, växte vår ekonomi.” Han jämförde västs åtgärder som en ”mygga”.